Agricultorii și fermierii din țară sunt extrem de revoltați de situația actuală din sectorul agroindustrial. În legătură cu aceasta, Asociația Forța Fermierilor a avut astăzi o discuție cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară Vladimir Bolea.

Aceștia au salutat decizia Consiliului Suprem de Securitate privind necesitatea elaborării unui program de susținere a agricultorilor, însă au menționat că sectorul are nevoie de intervenție rapidă, întrucăt explozia prețurilor la carburanți, cît și sistarea exporturilor în Federația Rusă decapitalizează enorm producătorii agricoli, și pune în pericol securitatea alimentară.

Fermierii spun că după întâlnirea precedentă cu ministru Agriculturii și Industriei Alimentare, la care asociația a venit cu propuneri concrete în vederea depășiria crizei, au așteptat acțiuni de susținere din partea statului.

„Cu părere de rău timp de 10 zile nu am observat nici un progres în privința elaborării planului de ajutor pentru domeniul agroindustrial. Această întârziere contribuie la tensionarea situației și creșterea nemulțumirilor în rândurile fermierilor, ceea ce poate genera protestele agricultorilor”, se arată în comunicat.

Reprezentanții asociației au cerut ajutor în forma de subvenționarea sumelor accizelor și TVA pentru motorina procurată, compensarea parțială a costurilor fertilizanților și produselor de uz fitosanitar și compensarea comercializării merelor întreprinderilor de procesare.

Tot atunci, agricultorii și fermierii au cerut urgentarea acordării ajutorului fiind în toi lucrările de primăvară, și ajutorul din partea statului este vitală.

Amintim că pe 11 martie, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit cu conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au discutat despre criza din sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina. „Scumpirile galopante, explozia prețurilor la motorină, perturbarea comerțului cu Ucraina și Rusia au pus la risc enorm lucrările agricole de primăvară”, au menționat reprezentanții asociației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here