Criza energetică pe plan mondial și războiul din Ucraina sunt cei mai importanți factori care determină creșterea rapidă a prețurilor din Moldova. Acestea sunt declarațiile ministrului economiei, Sergiu Gaibu. 

Administrația de la Kiev a interzis exporturile de porumb, grâu, carne, zahăr și sare . Potrivit ministrului economiei de la Chișinău, lipsa produselor alimentare importate din Rusia, Ucraina și Belarus nu influențează semnificativ piața din țara noastră, iar mărfurile importate din cele 3 state pot fi substituite cu mărfuri din Uniunea Europeană.

„Prima categorie de produse importate din aceste 3 țări sunt țigările, în valoare de 31 milioane de dolari, reprezentând 78% din totalul importurilor. Pe locul doi în topul produselor importate din aceste țări este apa, următoarea categorie o reprezintă produsele de patiserie și biscuiți. Pe locul 4 este carnea, congelată și proaspătă.Loc aparte îl are, carnea de pasăre. Și aici din Ucraina avem 50% din importuri. Dar aici avem potențial de creștere la nivel național. Deja am vorbit cu producătorii să crească cota cărnii de pasăre, pentru a asigura piața locală”, a spus Sergiu Gaibu.

Creșterea prețurilor atinge cote alarmante în această perioada.
Valul de creștere a prețurilor a început încă la mijlocul anului trecut, din cauza faptului că au crescut costurile logistice, cum ar fi prețul containerelor care a crescut de la 2-3 mii de dolari la 15 mii de dolari. Resursele energetice au dat o lovitură extrem de mare economiei naționale. Conducerea țării încă nu a venit cu un plan elaborat în această privință.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here