Fostul președinte, Igor Dodon, declară că stoparea importurilor din Rusia, Ucraina și Belarus pune în pericol asigurarea populației cu alimente și alte bunuri de prima necesitate. El mai menționează că „declarațiile oficialilor arată clar, că unii nu înțeleg încă complexitatea problemelor ce ne așteaptă”.

“În opinia mea cea mai mare problemă, o constituie îngrășămintele pentru agricultură, care sunt extrem de importante pentru lucrările de primăvară. Noi importăm anual îngrășăminte în volum de 75 milioane USD, dintre care 75% din Federația Rusă. În prezent agricultorii moldoveni se confruntă cu două probleme majore, prețurile la îngrășămintele minerale au crescut de 5-7 ori într-un singur an, iar acum au și problema legată de importuri, care poate pune sub pericol roada agricolă din acest an.”

Moldova este o țară dependentă energetic, anual importînd combustibil în volum de 780 milioane USD.

La capitolul gaze naturale și energie electrică suntem 100% dependenți de importurile din Federația Rusă.

Amintim că energia electrică produsă pe malul drept și stâng al Nistrului, este produsă pe baza gazului rusesc și respectiv asigurarea noastră cu energie electrică este în totalitate dependentă de importurile din Federația Rusă.

La capitolul produse petroliere, urmărim în ultimele zile o creștere fără precedent a prețurilor. Acum când trebuie să înceapă lucrările de primăvară, agricultorii vor plăti pentru motorină cu cel puțin 10 lei/litru mai scump decât anul trecut, când motorină era 15,3 lei/litru. Prețul însă pe departe nu este cea mai mare problemă. Problema de bază este asigurarea cu motorină a Moldovei. În prezent Moldova importă motorină preponderent din România, însă multă lume nu știe că România este dependentă în proporție de 70% de importurile de petrol din Kazahstan, care se realizează prin portul din Federația Rusă Novorosiisk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here