La 14 februarie 1935, la Pererîta, județul Hotin din Regatul României s-a născut marele Grigore Vieru.
Debutează în anul 1957 fiind încă student, cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe” .
În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. In 1988 i se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
Grigore Vieru a fost unul dintre organizatorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba romana ca limba oficială și trecerea la grafia latină.
La 16 ianuarie 2009, masina în care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat în stare gravă la spital, iar peste 2 zile s-a stins din viață în urma unui stop cardiac.